ellenincuba.reismee.nl

De eerste Salsa

Eric heeft zich nog net kunnen redden van een salsadansende bikini, terwijl hem nog een mojito werd aangesmeerd. Hij kon nog net op tijd de 'Moet nog rijden...' blik doen met sippe onderlip en dat was zijn redding. Hij mocht weg.

Maar wat was het gezellig. Net vanavond geen camera bij ons, terwijl je iedereen wilt laten zien wat je tegenkomt (niet dat we ook maar een foto kunnen oploaden natuurlijk :-)). We zijn door de hoofdstraat van Vinales gelopen waar je door de open deuren de huizen kon zien. De meeste huizen hier zijn roze, groen of blauw geverfd en allemaal hebben ze een veranda met wat schommelstoelen voor de deur. Ergens ligt wel een hond te slapen of hoor je muziek. Binnenin is het altijd een stenen vloer vaak een muurtje volgestouwd met beeldjes en prullen en een uitzicht op een achterplaats of tuin, opgeleukt met wat nep korintische zuilenen alttijd staat er een TV aan.

Weer gegeten bij een Paladar op een veranda bij iemand thuis, ik zweer het je, Eric eet officieel tomaat. Verse vis (er zal wel weer ergens gevist worden) en naast ons vier Amerikanen met een stel kaarten die daar voorlopig wel leken te blijven zitten. Van die hippe net dertigers met die typische brom Amerikaanse stemmen (de mannen dan), zouden ze daar les in krijgen op school? Voor veel Amerikanen is het maar een paar uur vliegen voor een weekje of lang weekend Cuba, de grenzen zijn duidelijk open. Of je nou naar een land wilt dat door je eigen land wordt geboycot. Toch raar.

Na het eten nog naar het Centro Cultural waar een 'echte Cubaanse' band speelde (het was onze eerste dus we gokken dat van dat echt, maar kan bijna niet missen) op een binnenplaatsje. Als een moeder met kinderwagen voorbij looppt begint het kindje meteen met haar armpjes te zwaaien als ze de muziek hoort. Het zit er al vroeg in! Daar stond dus ook de eerdergenoemde bikini die was ingehuurd om de boel wat op te vrolijken. Alsof ze over de stenen vloog .... Natuurlijk werd elke man uitgenodigd om te komen dansen, dus tijd om af te rekenen. Die Salsa houden we nog wel tegoed.